marți, 24 februarie 2015

Rolul important al cartii in dezvoltarea tinerilor de azi

Rolul cărţii este crucial şi esenţial în dezvoltarea tineretului din zilele noastre. Da, ştiu, am început articolul ca un copil căruia îi dai de făcut o compunere în clasă, dar sper că "juriul" acestui concurs să găsească acest aspect ca fiind irelevant. Revenind la subiect.

Cu riscul de a părea o exprimare demnă de o concurentă la Miss care n-a citit mai mult de o carte în viaţa ei până la vârsta de 20 de ani când s-a decis să defileze în faţa unui public îmbrăcată sumar şi să aprindă fanteziile bărbaţilor singuri din audienţă ca să le dea noaptea o ocupaţie, consider că tinerii din ziua de azi ar trebui să citească mult. Mult mai mult. Foarte mult! Şi nu romane de tip kitch sau "fast-food" de duzină de la Sandra Brown, Stephenie Meyer sau...nu ştiu numele tipei care a scris "50 shades of grey", dar oricum nu merită să-i cunosc numele şi nici s-o menţionez în acest articol. Tanti aia n-ar merita menţionată nici măcar într-o postare pe Facebook. Nici măcar pe Hi5!

De când a învăţat alfabetul şi a început să ştie să citească, un copil ar trebui să citească din ce în ce mai mult, să exerseze, să-şi antreneze mintea.

Eu am început cu "Harry Potter". J.K. Rowling mi se pare unul dintre cei mai potriviţi autori cu care să începi să citeşti intensiv de la vârsta de 12-13 ani. Îţi incită şi îţi aprinde imaginaţia, iar imaginaţia, aşa cum spunea Albert Einstein, este mult mai importantă decât cunoştinţele. Pentru că numai prin imaginaţie poţi produce informaţii şi cunoştinţe noi din cunoştinţele pe care le-ai asimilat şi pe care le asimilezi constant. Imaginaţia este ceea ce ne face originali, de aceea consider ca literaturile Fantasy şi SF sunt cele mai bune cu care să începi să citeşti când eşti mic.

Serios, aşa pui în mişcare roţile minţii unui viitor adult responsabil, deschis la minte şi liber-cugetător.

Un tineret care citeşte mult face minuni pentru economia unei ţări, mai ales economiei unei ţări ca a noastră. Dacă tineretul n-ar mai citi deloc, cine ar mai spăla podele prin restaurante? Cine ne-ar mai servi la fast-food? Cine s-ar mai face chelneri în restaurante pentru a servi mâncarea celor bogaţi care au citit undeva între 0 şi 10 cărţi la viaţa lor? Şi cine le-ar mai parca maşinile de lux? Ori le-ar căra bagajele grele în hoteluri de lux?

Vedeţi? Avem nevoie disperată de un tineret care să citească, deoarece ţara are nevoie de mână de lucru ieftină şi citită pentru a îndeplini sarcini precum spălatul pe jos, căratul greutăţilor, lustruitul pantofilor etc.

Ok, am fost ironic, îmi cer scuze pentru amintirea unui aspect urât al societăţii în care trăim. Din păcate, asta se va întâmpla în continuare dacă numărul tinerilor care nu citesc şi nu gândesc va continua să crească.

Acum serios, avem cel mai mare număr de analfabeţi din Uniunea Europeană, ar trebui să facem ceva în legătură cu asta, nu? Avem nevoie de tineri care citesc şi gândesc pentru binele nostru, al tuturor! Nimeni nu vrea să trăiască şi să moară într-o ţară populată majoritar de grobieni violenţi, analfabeţi şi uşor de manipulat, nu credeţi? Ar fi bine dacă oamenii gânditori ar prelua conducerea ţării noastre şi am avea miniştri ai Culturii şi Educaţiei (măcar) care ştiu să vorbească corect limba română şi să stopeze bătaia de joc ale acestor ramuri esenţiale pentru orice societate care se respectă.

Eh, vise, maică! Vise!

Dezvoltare personala

Un comentariu:

  1. Salut, am verificat articolul. Este foarte bun, insa te rog sa folosesti cuvantul cheie dezvoltare personala cu linkul catre:
    http://gandimrational.blogspot.ro/2015/02/concurs-ai-carte-ai-parte.html

    Cuvantul cheie: dezvoltare personala
    Ancora: linkul respectiv

    Poti edita articolul, hasurezi cuvantul "Dezvoltare personala" si pui un link pe cuvant. In cazul in care inca ai nelamuriri, te rog sa ma contactezi pe blog sau pe e-mail: noigandimrational@gmail.com

    RăspundețiȘtergere